Många mår dåligt av hemmajobb – men det finns tips för att kunna trivas med distansarbetet.

Nystart på distans – tips för harmoniskt hemmajobb

Hemester återgår i hemmajobb – kul tycker somliga, andra vantrivs. För även om nya digitala arbetssätt implementeras, med ökad effektivitet som följd, mår vissa dåligt av ihållande distansarbete. Här är våra bästa tips för att hitta harmonin i hemmajobbet när hösten varvar i gång.

Med hösten för dörren byter många av oss hemestern mot hemmakontoret. Folkhälsomyndigheten rekommenderar ju fortsatt att den som kan ska jobba hemifrån och företag som Google och Facebook har gått ut med att anställda kommer att jobba hemifrån fram till nästa sommar.

Och oavsett hur coronasituationen utvecklas verkar våra nya arbetssätt, med ökat distansarbete och fler digitala lösningar, vara på väg att implementeras permanent i många organisationer. Mycket talar för att vi aldrig går tillbaka helt till hur det var förut.

Enligt en analys från Microsoft, som tidningen Chef rapporterar om, har hemifrånarbetet under coronapandemin bland annat lett till längre arbetsdagar, men kortare och mer effektiva möten. De som har fått bära huvudbördan för det förändrade arbetssättet under coronavåren är cheferna, som fått leda omställningen till en mer digital arbetsplats, enligt analysen.

 

Risker med distansarbete

Men även om effektiviteten må öka, och livspusslet förenklas för somliga, kommer allt fler rapporter om att hemmajobb kan öka den psykiska ohälsan.

Det sociala nätverk som arbetsplatsen utgör, med småsnack vid kaffemaskinen, ersätts i stället av ökad isolering, ensamhet och tristess. Permitteringar med förkortade arbetsdagar har också medfört stress för de som behöver utföra samma arbetsuppgifter som förut – fast på mindre tid. Sittande i hemmet kan dessutom gränserna mellan arbete och fritid bli besvärande lösa.

Vilka är då nycklarna till ett fortsatt lyckat hemarbete nu när vi går in i hösten? Hur hittar man känslan av nystart när hela världen känns upp-och-ned, och du sitter i ditt sovrum med gamnacke och stirrar ut över ett tvättberg? Här är våra bästa tips.

 

Hemmakontor på rätt sätt

En stor anledning till att många mår dåligt av hemarbete är bristen på struktur. Skapa tydliga ramar för hemarbetet, både den fysiska arbetsmiljön liksom tidsramar för själva arbetsdagen.

En annan orsak till gnissel i hemarbetsmiljön är teknikstrul och bristen på ett funktionellt hemmakontor. Våra vänner och kunder på Konftel ger följande tips:

  1. Se till att ha bra ljud – en av de största utmaningarna vid hemarbete.
  2. Föredra videomöten framför enbart ljud. Det finns många kommunikativa fördelar med att kunna se varandra.
  3. Ha en flexibilitet och valfrihet när det kommer till samarbetsverktygen som arbetsplatsen använder sig av.
  4. Rigga ditt hemmakontor. Omgivningen spelar stor roll för ljud- och videomöten.

Läs mer om hur du går till väga för att sätta upp ditt hemmakontor i denna matiga artikel hos Konftel.

 

Hemmajobb må ha sina nackdelar, men det blir många roliga memes om det.

Fem tips för välmående hemmajobb

Vi på Punkt PR har märkt av följande som ökar trivselfaktorn rejält vid distansarbete:

  1. Boka in digital fika i arbetsgruppen på en stående tidpunkt. De som vill och kan ansluter, ingen behöver meddela på förhand. Inofficiellt och trevligt.
  2. Kom ihåg att bry er om varandra! Fråga hur man mår i det där snabba sms:et eller lägg in någon extra social fras i mejl till en kollega. Engagera er i varandra på sociala medier. När mycket av småpratet från den fysiska arbetsplatsen försvinner är det viktigt att ta igen det sociala på andra sätt.
  3. Kör digital AW, eller träffas i små, friska grupper. Bara att ha dessa tillfällen inplanerade livar upp med något att se fram emot. Kanske kan ni köra ett digitalt quiz eller gamea tillsammans?
  4. Aktivera er! Håll i gång med träning eller promenader. Lufta huvudet och låt kroppen komma iväg från den isolerade tillvaron en stund. Är en gemensam hälsoutmaning på arbetsplatsen kanske något för er?
  5. Kom ihåg: Du är inte ensam. Vi är många i samma sits. Och det här kommer, mest troligt, inte att vara för evigt. Men vi gör det här tillsammans för allas bästa. Kanske kan det muntra upp dig att kika på den här listan med 33 skojiga memes med stor igenkänning kring hemmajobb.

 

Bonustips! Är du less på att se samma gamla utsikt från hemmakontoret dag ut och dag in? Den smått beroendeframkallande tjänsten Window Swap låter dig titta ut genom fönster runt om i världen för något annat att vila ögonen på en stund.

Skulle du behöva hjälp med omställningen mot en mer digital arbetsplats, hitta styrsel i arbetsgruppen som har det tufft just nu eller funderar kring ditt arbetsgivarvarumärke i distansarbetstider? Kontakta någon av Punkt PR:s medarbetare så kan vi berätta mer!