VR – virtual reality – nu och (kanske) i framtiden

Alla som någon gång har satt på sig ett VR-headset instämmer nog i att det är en upplevelse olik något annat. Vår hjärna är så inställd på våra synintryck att det nästan är löjligt. Du blir totalt lurad och kliver med glädje (och ibland illamående) in i en helt ny värld. När en sedan kikar på filmer från The Void – spelhallar där VR-intrycken förstärks på olika sätt, som att blåsa luft, kyla när man kliver utomhus i VR-spelet och så vidare – växer funderingarna. Framtiden med VR, den vill vi grotta ner oss mer i. Håll till godo! 

Utbrett VR-missbruk

Det finns anledning att fråga sig hur vi kommer att kunna hantera den nya tekniken – kommer vi se ett beroende. Redan i dag pratas det om Virtual Reality (VR) som en form av bedövning från verkligheten. Många ser möjligheter med detta, exempelvis sexindustrin som också är snabba att haka på. Läs till exempel Forbes artikel på ämnet. Dessutom är vi ju bara människor, som allt som oftast söker både genvägar och enkla lösningar. Frågan om vi kommer att få problem med att många av oss stannar i den virtuella världen – väl länge och ofta – är nog befogad.

Verklighetsuppfattningen 

När det kommer till umgänge har det i dag mer eller mindre satts ett likhetstecken mellan; “jag har pratat med X om det” och “jag har chattat med X på Facebook Messenger om det. Den här förflyttningen har visserligen skett gradvis, om en vill vara riktigt historisk så skulle en kunna säga att den pågått sedan vi lärde oss läsa och skriva. Från muntlig överföring till skriftlig. Från skriftlig till telefon. Från telefon till mejl och sms. Och så vidare.

Vad händer då med våra perspektiv när vi helt förflyttar det fysiska mötet till det virtuella – när möten i VR-miljö likställs med  “jag träffade X i går”. Facebook har till exempel redan en app där du kan umgås med dina kamrater i VR.

Troligtvis händer inte så jättemycket, vi kommer sakta men säkert att acklimatisera oss. När vi blir mindre främmande för tekniken kommer också problemen med den att te sig mindre. Vi lär oss umgås och skapa band på nya sätt. Steer in to the skid. Sen, för alla som sett Matrix, kan en så klart diskutera effekterna av en teknikdominant världsordning.

Är Mixed Reality eller Augumented Reality viktigare än Virtual Reality?

Ska vi tro Mark Zuckerberg på Facebook så är Mixed Reality eller Augumented Reality (MR och AR) första steget in i den virtuella världen. Men frågan är om det stannar där och att de flesta av oss aldrig kommer dra på oss de där VR-glasögonen.

I dag använder de flesta av oss MR dagligen – utan att reflektera över det. Till exempel är Snapchats och Facebooks filter en form av MR/AR. Digitala lager som läggs utanpå något som finns i den fysiska världen. Även Pokémon använder MR/AR. Digital figurer som dyker upp på bestämda fysiska platser i spelet. Eller så kan du knata iväg till det digitala gymmet eller ett pokestop som motsvarar en särskild fysisk plats.

De kommersiella användningsområdena är många. Till exempel kommer du troligen kunna hålla upp din telefon mot butikshyllan och få all information om produkten du har framför dig utan att dra igång någon ny app eller besöka någon webbsida.

För oss vanliga dödliga kommunikatörer är högst troligt den vardagliga användningen av MR/AR en bra bit bort, men när till exempel Apples vd Tim Cook säger att AR är lika viktigt som iPhonen bör vi hålla ögonen öppna för vad han, Facebook och Google hittar på inom området.

Den stora frågan är i vilken riktning VR och MR/AR kommer att ta oss. Det enda vi absolut vet säkert är att det kommer att fortsätta utvecklas.

 

Vill du veta mer om digitalisering och hur den påverkar just ditt företag – kontakta vår digitala strateg Jakob Mjöbring för ett möte (fysiskt eller digitalt).