Mary Meekers Internet Trends 2016

För alla som är intresserade av att försöka förstå samtiden är Mary Meeker, partner på Kleiner Perkinsen, en viktig person att följa. Hennes dragning återberättas tusentals gånger och få slide-shows är nog lika delade som Marys. Här är själva presentationen och här är en film där hon drar den. Men det är som sagt många som har gett sig på att sammanfatta den, inte så konstigt kanske eftersom den är på 213 slides som hon drar på 25 minuter. Det som slog oss mest är hur mycket Mary pratar om Snapchat, hon kommer tillbaka till Snapchat flera gånger när hon pratar om hur företag pratar med sina kunder. En av de bättre analyserna hittade vi på Search Engine Journal, så några av punkterna nedan har vi hämtat där och sedan adderat några egna. Häng med in i framtiden i åtta snabba punkter:

1) Sök kommer att handla mycket mer om bilder och röst och mindre om text. Sätt i sladden hemma och prata med Siri i din iPhone så får du se, det är faktiskt ganska behändigt.

2) Internetannonsering står inför stora utmaningar, 91% av alla som surfar runt säger sig vara villiga att använda ad blocker, så här uttrycker Mary det: “If there has ever been a call to arms to create better ads, this is it.” Mary säger också att det som verkar funka bäst är Snapchat-liknande annonser, alltså korta videoannonser, se slide nedan där hon alltså exemplifierar med annons från Spotify. Jakob har skrivit en del om att “The Ad Bargain” inte längre funkar, läs här.

mary_snapchat_ads
3) Mary återkommer faktiskt ofta till Snapchat, som sagt. Hon säger bland annat att “The Gatorade SuperBowl-lins” – alltså en lins som man kan köpa som läggs framför de bilder du tar med Snapchat och som Gatorade alltså köpte till SuperBowl – den linsen användes så mycket att den fick fler tittare än själva SuperBowl…

4) Facebook Live är ett paradigm skifte, säger Mary. Det ger oss alla ett verktyg för att sända direkt. Det är bara att hålla upp telefonen och trycka på knappen.

mary_FB_Live
5) Internet växer knappast längre.

6) Mobiltelefoner har också en låg tillväxt, men Android växer fortare än iOS som operativsystem

7) Internetförsäljningen är runt 10%, det innebär att det fortfarande är 90% av försäljningen kvar att förflytta till Internet.

8) Förbered försäljningen för en åldrande befolkning, en lägre tillväxt och en mer skuldsatt befolkning.

Oj, det är massor av tankar som väcks av allt Mary Meeker säger i en väldigt snabbt takt och vi kommer säkert att komma tillbaka till Mary. Och det är bara rekommendera dig att ge henne 25 minuter och lyssna på hennes tal, där finns mängder av nyttig kunskap och inspirerande fakta.