Två eller sex sekunder – Reklamfilmens osäkra framtid

Andy Warhol lär ha sagt att alla skulle få fifteen minutes of fame, men då har han inte provat att annonsera med hjälp av reklamfilm år 2017.

Reklamfilm – en klassiker

Det har däremot Procter & Gamble Co – ni vet amerikanerna som säljer allt från tandkräm och tvål till rengöringsmedel. De har byggt hela sin existens på att via produktannonsering för miljarder skapat hög igenkänning av sina logotyper. När vi står i varuhuset och väljer tar vi sedan något vi känner igen från reklamen. Men de har inte varit speciellt duktiga på att förklara värdet med sina produkter.

Sekunder som räknas

I dag konstaterar deras chief brand officer Marc Pritchard att deras rörliga digitala annonser snittar på under 2 sekunders tittning. Samtidigt läser vi hur Markus Ahlm på produktions- och reklambyrån Colony i en debattartikel på Resumé resonerade runt om det verkligen är vettigt att den svenska branschen tycker att sex sekunders reklamfilmer är räddningen.

Reklamtröttheten oundviklig

Pritchards och Ahlms resonemang fick vår digitala strateg Jakob Mjöbring att skriva ett eget inlägg på Resumé på ämnet. Bland annat skriver han:

“Men i grunden handlar det förstås inte om reklamfilmer på sex eller två sekunder.  Ingen tror väl på allvar att vi vill se varken sex sekunder eller två sekunders reklamfilmer? Vi tittar givetvis så kort tid på dem för att vi kan undvika filmerna. Reklamtrötthet är väl i grund och botten bara ett uttryck för att vi nu kan välja bort reklamen, och då gör vi det. Visst kan man, som Pritchard föreslår, skapa bättre annonsformat som inte irriterar oss. Eller som Ahlm föreslår, utnyttja reklambyråns kreativitet bättre; ”Ju mindre utrymme som ges till kreativiteten, desto mindre chans att vända den trenden.” Men går trenden att vända?”

Dags att sluta avbryta

Det kanske egentligen är så att du inte ska göra reklamfilm alls, det är kanske dags att tänka om. Vi tror att det är hög tid att blicka framåt och hitta nya vägar till konsumenternas hjärtan och sluta avbryta dem med reklamfilmer.

Jakob utvecklar:

“Vi måste börja bygga varumärken som tillför värde för mottagaren, kanske lär oss att borsta våra barns tänder smartare. Vi bygger företag och varumärken som kunderna vill associeras med, kanske hjälper företaget till med tandläkarräkningar för de som har det supertufft ekonomiskt. Vi bygger in kommunikation i hela företaget från designavdelningen till VD via medarbetarna, så att allt vi gör kommunicerar företagets själ och hjärta på samma sätt och hela tiden.”

Läs gärna hela Jakobs inlägg på Resumé här. Vi vill också tipsa dig att läsa om hur OK Västerbotten ställt om och påbörjat sin resa från traditionell annonsering till att arbeta med att skapa innehåll som tillför värde för medlemmar, kunder och media.